Een Sterk Keukenteam: Het Kloppend Hart van Elke Horecazaak

Iedereen die ooit in een professionele keuken heeft gestaan, weet het: je keukenteam is je alles. Je kunt de mooiste gerechten en het strakste concept hebben, maar zonder een sterk team valt alles uit elkaar. De keuken is een plek van hoge druk, snelheid en precisie. Als het team niet klopt, loopt het mis.

Lees meer »

De Onzichtbare Crisis in de Horeca: Waarom Veel Ondernemers Niet Durven Toegeven Dat Het Misloopt

Toen ik zelf nog fulltime in de keuken stond, heb ik het met eigen ogen gezien. Diep vanbinnen wist ik dat er dingen niet goed liepen. Producten werden te ruim afgewogen, er verdwenen ingrediënten uit de voorraad zonder dat iemand het merkte en collega’s hadden soms een "het zal wel"-mentaliteit. Maar wie was ik om daar iets van te zeggen? De keuken draaide toch? De zaak liep?

Lees meer »

Zo pak je slordig productgebruik in je keuken aan: van verspilling naar maximale winst

In de horeca draait alles om marge. Toch zie je in veel keukens dat producten slordig verwerkt worden. Het lijkt misschien onschuldig om een klein stukje groente weg te gooien of een extra portie saus te gebruiken, maar al die kleine verliezen stapelen zich op tot grote bedragen aan het einde van het jaar. Productverspilling is een stille winstkiller waar weinig ondernemers écht grip op hebben.

Lees meer »

De verborgen kracht van een goed georganiseerde keuken

Als chef heb ik het allemaal gezien: keukens waar alles tot in de puntjes geregeld was en keukens waar chaos de boventoon voerde. Die tweede situatie? Daar wilde ik altijd zo snel mogelijk verandering in brengen. Want één ding heb ik in mijn jarenlange ervaring geleerd: een goed georganiseerde keuken is de ruggengraat van elke succesvolle horecazaak.

Lees meer »

De uitdagingen in je keuken

De keuken is het kloppende hart van elke horecazaak, maar het runnen van een keuken gaat niet zonder slag of stoot. Als chef heb ik talloze uitdagingen gezien: van stressvolle piekmomenten tot personeelstekorten, en van food waste tot stijgende kosten. Het hoort erbij, maar dat betekent niet dat je het moet accepteren.

Lees meer »

Wat doe je als je personeel de macht heeft

Het is een situatie die veel horecaondernemers bekend voorkomt: je hebt keukenpersoneel dat niet goed functioneert, maar je durft er niets van te zeggen. Waarom? Omdat je bang bent dat ze vertrekken en je straks zonder personeel zit. De arbeidsmarkt in de horeca is krap, en dit maakt het lastig om strikte eisen te stellen. Maar hoe lang hou je dit vol?

Lees meer »

De val van overtollige stock

In mijn jarenlange carrière als chef en horeca-adviseur heb ik talloze keukens van binnen en buiten leren kennen. Eén ervaring die me altijd is bijgebleven, is een zaak waar ik binnenkwam en vrijwel meteen struikelde over de gigantische hoeveelheden voorraad. Het was een doolhof van droge voeding en diepvriesproducten – genoeg om een klein leger te voeden. Maar wat op het eerste gezicht een luxe leek, bleek een dure valkuil.

Lees meer »